Magyarország Tortája – Balatoni habos mogyoró torta
Magyarország Cukormentes Tortája – Pöttyös Panni
A Pöttyös Panni torta a recept összetevőit figyelembe véve „hozzáadott cukrot nem tartalmaz”, természetes formában tartalmaz cukrokat (a felhasznált gyümölcsök saját cukortartalmából adódóan).
Így nem árusítható úgy, hogy „cukormentes” a jelenlegi szabályozás szerint, az mondható el róla, hogy hozzáadott cukrot nem tartalmaz.
A győztes torta nem tartalmaz hozzáadott cukrot (kristálycukor, porcukor, barnacukor, nádcukor), nem tartalmaz hozzáadott gyümölcscukrot (fruktóz), ill. további magas cukortartalmú alapanyagokat, pl. kókuszvirág-cukor, méz, juharszirup. Nem tartalmaz intenzív mesterséges édesítőszereket (pl. szacharin, aszpartám, Na-ciklamát, K-aceszulfám).
Tartalmaz cukorhelyettesítőként eritritet (poliolok, azaz cukoralkoholok közé tartozó kalóriamentes, gyakorlatilag nulla hasznosuló szénhidráttartalmú cukorhelyettesítő, nem szívódik fel, nem emeli a vércukorszintet). A kenőcsokiban használt kis mennyiségű cukormentes étcsokoládé édes ízét az eritrit és sztévia, illetve más típusú cukormentes étcsokoládé esetén a maltit adja, amely szintén a poliolok közé tartozik.
A torta alapanyagai között nincs búzaliszt, vagy más gabonaliszt. Mivel a torta nem gluténmentes üzemben készül, ezért igazolt gluténérzékenység esetén egyáltalán nem javasolt fogyasztani. A torta nem tartalmaz gabonalisztet, de nem gluténmentes.
A torta tartalmaz tejtermékeket (vaj, tejszín, görög joghurt), így tejfehérjementes, illetve laktózmentes étrend esetén NEM javasolt a fogyasztása.
A torta a diófélék közül mandulát, ezen kívül szezámmagot tartalmaz, így az ezekre érzékenyek, illetve allergiások számára nem javasolt a fogyasztása.
Tehát a tortára vonatkozó allergén információ:
A recept alapján számolt tápérték adatok (kerekítve):
1 tortaszelet tartalmaz:
167 kcal energia
6 g szénhidrát
6 g fehérje
12 g zsír
A torta receptjében szereplő alapanyagok felsorolása (mennyiség megjelölése nélkül):