Magyarország tortája!

Balatoni habos mogyoró és Pöttyös Panni

 

Magyarország Tortája – Balatoni habos mogyoró torta

 

Magyarország Cukormentes Tortája – Pöttyös Panni

A Pöttyös Panni  torta a recept összetevőit figyelembe véve „hozzáadott cukrot nem tartalmaz”, természetes formában tartalmaz cukrokat (a felhasznált gyümölcsök saját cukortartalmából adódóan).

Így nem árusítható úgy, hogy „cukormentes” a jelenlegi szabályozás szerint, az mondható el róla, hogy hozzáadott cukrot nem tartalmaz.

A győztes torta nem tartalmaz hozzáadott cukrot (kristálycukor, porcukor, barnacukor, nádcukor), nem tartalmaz hozzáadott gyümölcscukrot (fruktóz), ill. további magas cukortartalmú alapanyagokat, pl. kókuszvirág-cukor, méz, juharszirup. Nem tartalmaz intenzív mesterséges édesítőszereket (pl. szacharin, aszpartám, Na-ciklamát, K-aceszulfám).

Tartalmaz cukorhelyettesítőként eritritet (poliolok, azaz cukoralkoholok közé tartozó kalóriamentes, gyakorlatilag nulla hasznosuló szénhidráttartalmú cukorhelyettesítő, nem szívódik fel, nem emeli a vércukorszintet). A kenőcsokiban használt kis mennyiségű cukormentes étcsokoládé édes ízét az eritrit és sztévia, illetve más típusú cukormentes étcsokoládé esetén a maltit adja, amely szintén a poliolok közé tartozik.

A torta alapanyagai között nincs búzaliszt, vagy más gabonaliszt. Mivel a torta nem gluténmentes üzemben készül, ezért igazolt gluténérzékenység esetén egyáltalán nem javasolt fogyasztani. A torta nem tartalmaz gabonalisztet, de nem gluténmentes.

A torta tartalmaz tejtermékeket (vaj, tejszín, görög joghurt), így tejfehérjementes, illetve laktózmentes étrend esetén NEM javasolt a fogyasztása.

A torta a diófélék közül mandulát, ezen kívül szezámmagot tartalmaz, így az ezekre érzékenyek, illetve allergiások számára nem javasolt a fogyasztása.

Tehát a tortára vonatkozó allergén információ:

 1. Tojás és a belőle készült termékek
 2. Tej és a belőle készült termékek
 3. Diófélék (mandula)
 4. Szezámmag és a belőle készült termékek
 5. Nyomokban glutént tartalmazhat

A recept alapján számolt tápérték adatok (kerekítve):

1 tortaszelet tartalmaz:

167 kcal energia

6 g szénhidrát

6 g fehérje

12 g zsír

 

A torta receptjében szereplő alapanyagok felsorolása (mennyiség megjelölése nélkül):

 • hozzáadott cukor nélküli málnapüré; málnagríz
 • felezett fagyasztott szilva
 • tejszín (35% zsírtartalom)
 • görög joghurt (10% zsírtartalom)
 • tojásfehérje / tojássárgája
 • eritrit
 • mák
 • nem zsírtalanított mandulaőrlemény („mandulaliszt”)